Krovinių pervežimas: dokumentai

Krovinių pervežimas neapsiriboja tik transportavimu. Tam yra reikalingi ir specialiai paruošti dokumentai. Priklausomai nuo pradinio ir galutinio tikslo krovinių pervežimui gali būti reikalingi skirtingi dokumentai. Pagrindiniai dokumentai reikalingi kiekvienam krovinių pervežimui yra: CMR važtaraštis, draudimo sutartis, ekspediciniai užsakymo dokumentai, sutartis, krovinį patikslinantys dokumentai. Atliekant krovinių pervežimą iš Lietuvos į užsienio šalį yra reikalingi eksportavimo dokumentai, o jei atvirkščiai – importo dokumentai. Krovinių pervežimas turi būti vykdomas kaip yra nurodyta sutartyje pagal anksčiau sutartas krovinių pervežimo sąlygas.

Krovinių pervežimo logistika

Krovinių pervežimui dokumentų parūpinimas nėra vienintelė svarbi užduotis. Maršruto sudarymas turi didelę įtaką dokumentams, kurių reikės krovinių pervežimo metu. Jei krovinys yra gabenamas iš užsienio yra svarbu pasirinkti tinkamas ir palankias šalis. Krovinių pervežimas taip pat susidaro ir iš tinkamo transporto parinkimo. Ne kiekvienas krovinys gali būti gabenamas paprastoje priekaboje. Krovinių pervežimo metų kai kurios krovinio dalys gali susigadinti, todėl šiuo atveju logistikos atstovas pasirūpins, kad būtų naudojamas tinkamas transportas kiekvienam kroviniui. Logistikos srities atstovas taip pat pasirūpina tinkamu krovinio sandėliavimu ir sandėliavimo sąlygomis. Ne visada pavyksta krovinio pervežimą įvykdyti greitai, todėl logistikos srityje dirbančio asmens vaidmuo visame krovinių pervežimo procese yra labai svarbus. Greita reakcija ir supratimas yra tai, ko reikia geram logistikos atstovui.

Krovinių pervežimas: eiga

Krovinių pervežimas nėra tik gaminių transportavimas. Į tai įeina kur kas daugiau. Krovinių pervežimas prasideda nuo pakavimo ir reikiamų dokumentų paruošimo kelionei. Vėliau logistikos atstovas pasirūpina tinkamu transportu krovinių pervežimui ir sudėlioją racionalų būsimą maršrutą. Nors galutinis tikslas gali būti tas pats, krovinių pervežimo maršrutas gali skirtis kiekvieną kartą dėl besikeičiančių reikalavimų pandemijos metu, nenumatytų problemų kelyje ar net tvarkomų kelių. Krovinio pervežimas turi vykti kuo operatyviau, todėl jei yra įmanoma apeiti kelio darbus ar sienų kliūtis, logistikos atstovas atras geriausią sprendimą. Jeigu krovinių pervežimas planuojamas užtrukti ilgiau, gali prireikti ir sandėliavimo paslaugų skirtingose šalyse. Dėl to yra tariamasi iš anksto įvertinus visą krovinių pervežimo procesą.