Ką valgyti, kad būtumėte sveikas?

Įdomu, kaip dažnai valgo lietuviai, kokiu patiekalus  jie renkasi, galiausiai, ar lankymasis viešojoje maitinimo vietose jiems yra įprastas dalykas, ar tai tik malonumas, kuriuos dažniausiai mėgaujamasi švenčių metu.

Daugelis mėgsta skaniai ir sočiai pavalgyti. Visgi, galima pamatyti tam tikrus skirtumus tarp kultūrų, kadangi vienose maistas yra svarbesnis, kai tuo tarpu kitiems – tai tik energijos šaltinis.

Poreikis keisti mitybą

Galima pastebėti, kad lietuviai dažniausiai renkasi riebesnius patiekalus, kurie dažniausiai kainuoja pigiau. Tačiau šiuo atveju dažniausiai akcentuojama ne kaina, tačiau pats riebumas, kadangi esame tauta, kuri linkusi valgyti labai sočiai. Daugeliu atveju net per sočiai, tačiau tokie įpročiai, kuriuos dažniausiai sutvarkyti yra labai sunku.

Galiausiai, žingsnis po žingsnio mityba keičiasi, valgoma vis daugiau daržovių ir vis sveikiau. Tačiau lyginant procentėliai – riebus maistas vi dar yra dažnesnis pasirinkimas. Ir kaip daugelis lietuvių pasakytų  – būtent todėl, kad toks maistas yra ir kur kas skanesnis, o tai – svarbiausia.

Mados – prastas pasirinkimas

Taip pat galima pastebėti, kad Lietuvoje, kaip ir kitose moderniose šalyse, atsiranda vis daugiau judėjimų, kurie skatina valgyti vienokius arba kitokius produktus, dalies jų – visiškai atsisakyti. Štai veganizmas jau tikrai nebėra kažkas labai išskirtinio. Kai kurie žmonės renkasi valgyti tik žalią maistą, kai kuriems atrodo, kad geriausias pasirinkimas yra paleo mitybą. Šiuo metu variacijų galima rasti labai daug, tačiau juk svarbiausia, kad ji tiktų jums ir jūsų organizmui. 

Valgome ne namuose

Skaičiuojant pajamas, kurias gauna viešojo maitinimo vietos, vis dar galima pastebėti, kad lietuviams vakarinė ne namuose atrodo gana brangus malonumas. Tiesa, vis labiau populiarėja greito maisto užkandinės, kurios dažniausiai teikia patiekalus išsinešimui. Žinoma, tai paprastos alternatyvos. Restoranai pasirenkami kur kas rečiau ir dažniausiai gąsdina kainos. Tiesa, greta didesnių kainų nei greitojo maitinimo eitose taip pat galima pastebėti, kad lietuviai vis dažniau nori komforto, tad valgymas gamtoje nuoširdžiai atrodo kur kas didesnis malonumas nei restorane.