Tinklapių kūrimas su WordPress TVS

tinklapiu kurimas

Prieš du dešimtmečius, kiekvienas save gerbiantis programuotojas kūrė ir palaikė savo turinio valdymo sistemą. Priežastys buvo kelios – saugumas, pritaikymas, rinkodara. Juk nulaužti kažkieno gudriai sukurtą TVS buvo gana sunku. Kai programuotojas kurdavo puslapius, jam reikdavo tik sudėlioti jau paruoštas bibliotekas ir viską gana greitai padarydavo. O už kiekvieną pakeitimą buvo imami pinigai – toks jau tas verslas. Tinklapių kūrimas užimdavo gana nemažai laiko ir kainavo daug pinigų. Bet pastarieji penki metai buvo tikras lūžis tinklalapių kūrimo rinkoje, nes į ją įsiveržė WordPress.

Seniau WordPress buvo tik dar viena iš tinklaraščių turinio valdymo sistemų šalia Blogger, Typepad, Yahoo Geocities ir t.t. Jei kas ir pradėjo kalbėti apie atvirojo kodo nemokamas turinio valdymo sistemas, tai dažniausiai buvo minimos Drupal ir Joomla TVS. Prieš dešimtmetį būtent šios dvi TVS pradėjo varžytis dėl dominavimo pasaulinėje rinkoje. Čia galioja žinomas posakis – kur du pešasi, trečias laimi. Laimėtojas buvo WordPress. Dabar jis užima pusę pasaulio rinkos, ir jį pavyti gali nebent stebuklingas produktas… Deja, programinės įrangos srityje didžiausi stebuklai susiję su virusais, o ne su normaliais produktais, tai vargu, ar kas pakeis WordPress sistemą dar 10 metų.

Kuo gi patrauklus staiga tapo programuotojams tas WordPress? Kodėl būtent jis dabar yra taip plačiai naudojamas? Priežastys yra kelios, o kai kurios šiek tiek stebina.

  1. Programuotojai pavargo nuo tinklapių administravimo. Net ir turėdami gana gerai išdirbtą savo turinio valdymo sistemą, jie visada turėjo padėti klientams sukelti tekstus, pataisyti lenteles, patvarkyti nuotraukų galerijas. Kai tinklapio kūrimas jau baigtas ir pinigai už darbus sumokėti, kodėl turėtų kažkas užsiimti tokiu administravimu? Dėl to buvo ieškoma būdų, kaip padėti vartotojams ir WordPress buvo puiki išeitis.
  2. Mažiausias pakeitimas – sugriuvusi sistema. Kažkada populiariausia PHP versija buvo 4-ta. Dabar populiariausia – 7. Programavimo kalbų specifika keičiasi, todėl kartu turi keistis ir TVS. Juk negali kas 2 metai išleisti naujos savo TVS versijos – tai per didelis darbas. WordPress kuria ir atnaujina tūkstančiai programuotojų iš viso pasaulio, kurie nuolatos dalinasi žiniomis apie TVS skyles, trūkumus ir privalumus. Per pora mėnesių būna bent vienas WordPress versijos atnaujinimas, tad sistema yra labai dinamiška. Dėl to ir renkamasi tokią turinio valdymo sistema, kuri atsinaujina pati.
  3. Milijonas funkcijų. Seniau tam tikras funkcijas reikėjo kurti gana ilgai. Dabar su WordPress reikia tik surasti reikalingą įskiepį. Itin retais atvejais tenka įskiepį rašyti patiems, todėl viskas supaprastėjo.
  4. Suderinamumas su SEO. Pastaruosius 10 metų optimizavimas paieškos sistemoms yra kertinis puslapio dalykas. Jei puslapis nepritaikytas Google, reiškia jis niekam tikęs. WordPress kūrėjai iš karto pradėjo dirbti ta linkme, kad būtų laikomasi tuo metu galiojančių Google reikalavimų. Taip įdiegę WordPress, vidinę SEO praktiškai padarote automatiškai – lieka tik kelias funkcijas pridėti. Ir už tai nieko mokėti nereikia.
  5. Saugumo priemonės. Populiariausia pasaulyje TVS sulaukia daugiausiai bandymų ją nulaužti, pavogti vartotojų duomenis ar kitaip išnaudoti saugumo spragas. Tokių bandytojų kas mėnesį veikia po keletą tūkstančių. Deja, saugumo spragų taisytojų yra keli šimtai tūkstančių, tad jėgos čia ne itin lygios ir tai piktavaliams ne į naudą. WordPress yra viena iš saugiausių TVS, be to jai sukurta šimtai papildomų saugumo priemonių.

Tinklapių kūrimas su WordPress yra labai populiarus Lietuvos tinklalapių kūrimo rinkoje, nes taip dirbti tiesiog efektyviau.