Ar Lietuvoje pasikeis paskolos po euro įvedimo?

kreditaiNe tik ekonomistams, bet ir paprastiems žmonėms artėjantis euro įvedimas kelia itin daug klausimų ir abejonių. Nors viešai teigiama, jog euras taps kone ekonominiu išsigelbėjimu, visgi informacijos gyventojams trūksta.

svarstant apie tai, kaip pasikeis žmonių atlyginimai ir prekių bei paslaugų kainos, finansinis sektorius šiandien jau žino, kaip pasikeis jų sfera. Pastarosiomis savaitėmis Europoje buvo nuspręsta, jog visos euro zonos šalys priklausys Europos bangų sąjungai, kuri padiktuos ir naujas sąlygas skolinimosi sferoje. Lietuvoje dėl to neišvengiamai pasikeis būsto paskolos ir pati skolinimosi sistema, beje, nebūtinai į blogą pusę.

1. Rizikos pažintis. Pagal numatytas taisykles, įvedus naują tvarką skolinimosi sistemoje gali atsirasti daugiau skaidrumo. Tai reiškia, jog klientas prieš pasirašydamas sutartį dėl paskolos turės teisę susipažinti su visa esama rinkos situacija. Nesvarbu, kur jis norės pasirašyti sutartį, bankas privalės pateikti jam visas galimas rizikas, prognozuojamus rinkos pokyčius bei informuoti apie esamų klientų siūlomas skolinimosi galimybes.

2. Galės apsigalvoti. Vienas pagrindinių dalykų, kurie pasikeis Lietuvai priklausant bankų sąjungai, tai galimybė prieš skolinantis tinkamai įvertinti skolinimosi poreikį. Šiandien paskolos suteikiamos be teisės apsigalvoti, tuo tarpu turint eurą turės būti taikomos europinės taisyklės. Sąjungos įstatai numato, jog paėmę paskolą klientai dar turės savaitę laiko apsigalvoti ir nesudaryti sutarties su banku ar kreditavimo įmones.

3. Nepriklausomybė. Šiandien kalbama, jog dažnai paskolos tampa ilgalaikiu finansiniu įsipareigojimu, mat net jei ir neplanuotai atsiranda papildomų lėšų, pasiskolinęs žmogus neturi teisės grąžinti pasiskolintų pinigų ankščiau laiko arba turi už tai sumokėti papildomą mokestį bankui. tuo tarpu ES siekia, kad ši spraga būtų įveikta ir ketina užtikrinti vartotojams teisę grąžinti paskolas ankščiau negu yra numatyta sutartyje su banku.

4. Aukšta kokybė. Bankų sąjunga euro zonoje reiškia tai, jog bus keliamos naujos kokybės ir aptarnavimo sąlygos patiems kreditoriams. Bankuose dirbantys ir paskolas suteikiantys žmonės turės atitikti aukštus kriterijus, bus tikrinama jų kvalifikacija ir kompetencija, siekiant užtikrinti kuo geresnes sąlygas ir patikimesnes paslaugas vartotojams.

5. Sienų nebuvimas. ES siekia, jog būsto paskolos taptų nepririštos prie šalies, todėl Lietuvai tapus euro zonos nare tikėtina, jog įgyvendinus bankų sąjungos idėją ilgainiui bus sudaromos sąlygos skolintis ne tik savo šalyje, bet ir užsienyje. Taip būtų siekiama išvengti vienų ar kitų šalių neskaidraus bankų darbo ar monopolio skolinimosi srityje.