Tai gal pradėkim saugoti savo el. pašto duomenis?

Keletą kartų svarsčiau ar verta viešai pradėti diskutuoti apie tai, kaip kai kurie IT sferoje besisukantys žmonės nemoka saugoti savo el. pašto prisijungimo duomenų ir taip neatsakingai elgdamiesi suteikia visas galimybes „pagadinti” jų virtualų ar net realų gyvenimą. Apie ką aš? Apie testuojamos technikos (dažniausiai išmaniųjų telefonų) buvusius savininkus – testuotojus, o tiksliau jų atlaidumą. Galbūt apie tai bučiau nutylėjęs, jei tik kartą bučiau gavęs android telefoną su prijungtu gmail el. paštu. Tačiau jau ne kartą įjungus wi-fi tenka smagiai nustebti gavus pranešimą apie naujus gmail laiškus.

Žinoma, smalsumas daro savo ir kaip tai nebūtų kiauliška pranešimas gundo perskaityti laiškus ar bent jau pasidomėti, kas prieš tai naudojosi telefonu. Turint laiko ir noro galima išpešti labai daug informacijos, asmens kodą, gyvenamąja vietą ir t.t. ar gauti prieigą prie įvairių paskyrų. Viskas priklauso nuo to, į kokio žmogaus rankas patenka jūsų el. paštas. Nors daug kas tuo nepatikės, bet aš esu pakankamai sąžiningas žmogus ir paskaitinėjęs svetimus laiškus atsijungiu nuo paskyros.

Koks moralas šio kelių šimtų žodžių kratinio? Saugokite savo el. pašto prisijungimo duomenis. Juk nėra taip sunku prieš gražinant išmanųjį telefoną atstatyti jo gamyklinius parametrus ištrinant visus prisijungimo duomenis, išsaugotus failus ir nustatymus. Taip pat patarčiau visiems pasinaudoti dviejų žingsnių prisijungimu prie google paskyros.