Reklamos internete paslaptys

Keletas naudingų patarimų, kaip tinkamai talpinant reklamą interneto projektuose sulaukti didžiausio pelno. Nesvarbu, kokią reklamos kampanija naudojate, šie patarimai tiks visiems interneto projektų savininkams.

Svetainės skenavimas akimis

Visiems gerai žinoma, kad reklamos efektyvumas priklauso nuo pozicijos, kurią ji užima svetainėje. Kuo didesnė reklama ir pastebimesnėje svetainės vietoje talpinama, tuo galima tikėtis didesnio reklamos efektyvumo bei pelno. Labai svarbu parinkti tinkamas pozicijas reklamai. Visi puikiai žinome, kaip lankytojai akimis skenuoja svetainės turinį. Tai vadinamasis F-tipo akies judėjimo kelias, kurį aprašė kolega Marius (frogsign).

  • Žvilgsnis į viršutinį kairį kampą. (1 taškas).
  • Naršytojo žvilgsnis slysta puslapio viršumi iš kairės į dešinę. (Nuo 1 iki 2 taško).
  • Naršytojo žvilgsnis slysta puslapio šonu. (Nuo 1 iki 3 taško).
  • Skaitytojas nusileidžia eilute žemiau ir praskenuoja ją visą iš kairės į dešinę. (Nuo 4 iki 5 taško).
  • Vėliau įjungiamas skenavimo režimas ir peržvelgiamas visas likęs puslapis. Žvilgsnis juda iš kairės į dešinę ir viena eilute žemiau pakartojama.

Efektyviausi reklamos plotai

Todėl remiantis akies judėjimo tyrimais bei reklamos efektyvumo analizėmis yra sukurta reklamos talpinimo svetainėse schema, pagal kurią galima efektyviausiai paskirstyti reklaminius plotus (iliustracija kairėje).

Reklamą geriausia talpinti oranžine ir raudona spalva pažymėtuose plotuose. Lankytojas pirmiausia peržvelgia pagrindinį turinį esantį po navigacijos juosta, todėl pati efektyviausia reklama talpinama pagrindinio turinio viršuje. Deja, daugelyje svetainių dešiniosios juostos (sidebar) nėra ir dėl to prarandama puikus papildomas efektyvios reklamos plotas.

Žinoma, nereikia persistengti pildant reklaminius plotus. Lankytojas turi gauti kokybiška turinį, kuris būtų lengvai perskaitomas. Reklamos neturi užgožti pagrindinio svetainės turinio, nes taip yra didelė tikimybė paprasti nemažą dalį grįžtančių lankytojų srauto. Jei naudojate populiariausia reklamos internete kampanija adsense taip pat vertėtų žinoti, kad daugiau 3 rekliminių skydelių vienoje svetainėje talpinti negalima.

Turinio ir reklamos santykis

Lankytojui atidarius jūsų svetainę „above the fold” dalyje (neslenkant puslapio turinio žemyn) reklama neturėtų užimti viso ploto, nes tai gali pakenki jūsų pozicijos google paieškos sistemų rezultatuose. Turi būtų išlaikomas geras turinio ir reklamos santykis. Iliustracijoje viršuje pavaizduota mano tinklaraštyje esančios reklamos ir turinio santykis. Savo projektų santykį galite pasitikrinti Google Labs pateiktu šablonu su pažymėtais matymo laukais, esant įvairioms ekrano raiškoms. Skaičiai spalvotuose plotuose rodo, kokia lankytojų dalis pamatys svetainės sritį nepaslinkusi turinio žemyn. Apie tai galite plačiau pasiskaityti kolegos Dainiaus straipsnyje.

Reklamos dizainas

Svarbi ne tik reklamos pozicija ar dydis, bet ir dizainas, nes ne visada didelė ir akį rėžianti reklama gali atnešti lauktų rezultatų. Reklaminiai skydeliai neturi kardinaliai išsiskirti iš jūsų svetainės dizaino, juk reklama yra svetainės dalis, todėl ji turėtų atrodyti  kiek įmanoma estetiškiau. Priešingu atveju yra didelė tikimybė, kad nukentės jūsų svetainės turinys. Jei naudojate adsense ar kitą reklamos kampanija, kuri leidžia nustatyti tekstinių reklamų išvaizdą, būtina ją pritaikyti prie jūsų svetainės dizaino. Taip bus išlaikytas bendras svetainės vaizdas ir reklamos efektyvumas.

Spalvos

Jei jums talpinamos reklamos dizainas nėra toks svarbus, patartina tekstinių reklamų nuorodoms ir (arba) antraštėms parinkti žalią spalvą, nes tokia reklama labiau pasitiki lankytojai ir noriai ja domisi.

Galiausiai svetainės turėtų būti kuriamos visų pirma lankytojams ir tik galiausiai pelnui iš reklamos ar kitų šaltinių, todėl talpindami reklamą atsižvelkite į lankytojus, nes tai jūsų pagrindinis ir vienintelis reklamos pajamų šaltinis. Jei turite patarimų ar klausimų šia tema, mielai lauksiu jūsų komentarų.

Rinkinys savaitgaliui #4

Praėjo net trys savaitės nuo paskutinio rinkinio, todėl susikaupė tikrai daug naudingo turinio ne tik savaitgaliui. Daugybė citatų, iš kurių keletas labiau panašios į anekdotus, šmaikštus vaizdo įrašas iš youtube apie barakudų kabinimo meną, keletas naudingų nuorodų…. Šįkart tikrai gausus rinkinys, kuris tik ir patiks visiems.

Citatos

Pradėsiu nuo gausios šūsnies citatų. Iš pradžių rimtesnės:

  • Konfucijus: „Nesirūpink sniegu ant kaimyno stogo, kai Tavo paties slenkstis nenuvalytas”;
  • Karlilis: „Didis žmogus parodo savo didybę tuo, kaip jis elgiasi su mažais žmonėmis”;
  • Viljamas Džeimsas: „Svarbiausias žmogaus prigimties principas yra būti įvertintam”;
  • Antanas Škėma: „Palaiminti idiotai, nes jie yra laimingiausieji žmonės žemėje”.

O dabar šiek tiek labiau humoristinės (ne jumoristinės, kaip daugelis klaidingai rašo) citatos iš socialinių tinklų.

  • Teisinga poniutė vakarienei pasilieka ne dėl vakarienės, o dėl rytinės kavos puodelio.
  • Žmogus gali viską iki tol, kol kuo nors neužsiima.
  • Buvo nusiskundimų, kad pirmadieniais laikas eina labai lėtai…
  • Didžiausias iš visų studentiškų melų – naudotos literatūros sąrašas.

Ir keletas tikrai anekdotų, kurių liežuvis neapsiverčia pavadinti citatomis:

  • -Ką reikia sakyti filologinio fakulteto absolventui? -Dvi bulvyčių fry ir vieną bigmaką, prašau!
  • Kompiuterinė pelė naktį renka trupinius nuo tavo stalo ir slepa juos klaviatūroje.
  • Patyręs elektrikas prisibijo liesti iškart abi žmonos krūtis.

Pabaigai anekdotas, kurį supras tik IT moksliukai:

  • Ir pasikvietė Win7 visas naršykles ir sako joms: „Ta, kuri naudos daugiausiai atminties ir resursų, gaus per ilgą ryžą snukį!!!”

Nuorodos

Naudingų ar įdomių nuorodų bus mažiau.

Video

Štai ir garsusis video apie barakudos kabinimą. Verta peržiūrėti iki galo.

Nors niekada nekeldavau muzikos, bet kaip tikriausiai pastebėjote, kad man šiandien labai gera nuotaika, todėl dalinuosi neįprastu turiniu: ne tik anekdotais, bet rusiška daina, kurios visus žodžius suprantu nors aš rusų kalbos nemoku, nemėgstu ir netoleruoju.

Gero ir linksmo savaitgalio…

Facebook aplikacijų kūrimo įrankis tavo fanų puslapiui

facebook reklama

Facebook pradėjus reikalauti saugaus prisijungimo (https) prie aplikacijų, visos aplikacijos, kurios neturėjo galimybių įsigyti SSL saugumo protokolo tapo nepasiekiamos. Facebook vartotojai, kurie turi tik vieną ar kelis fanų puslapį su fanų vartais (tituliniu puslapiu), tačiau neturi išsipirkę SLL saugumo protokolo, neteko savo fanų puslapio išskirtinumo. Jau gana senai radau puikią nemokamą alternatyvą woobox.com, su kuria titulinį puslapį galima susikurti beveik neturint jokių programavimo žinių. Šiame puslapyje beveik visos paslaugos mokamos, todėl galima iškart užsukti į vienintelę nemokamą paslaugą iframehost.com, kur galėsite visiškai nemokamai pridėti statinę (be funkcijų) aplikaciją savo fanų puslapiui.

Norint sukurti aplikacija, priešingai nei anksčiau aprašytame aplikacijų kūrime, šįkart nereikia turėti hostingo, nes visas kodas (html, css, javascript) bei iliustracijos bus nemokamai talpinamos iframehost hostinge. Taip pat yra galimybė rodyti skirtingą turinį prisijungusiems ir neprisijungusiems fanams ar perkelti juos į nutolusį serverį (www svetainę).

Naudotis itin paprasta, tačiau bent trumpai apžvelgsiu kaip reikėtų elgtis šiuo statinių aplikacijų kūrimo įrankiu. Prieš įrašant aplikaciją galima pasirinkti iš kelių duotų piktogramų, kuri bus jūsų fanų puslapio meniu skiltyje. Tuomet pasirenkama prie kurio fanų puslapio pridėti busimą aplikaciją. Patvirtinus pasirinkimą iškart perkelia į fanų puslapį, kurio meniu apačioje matome pasirinktą piktogramą su antrašte „Welcome”. Spaudžiame ant jos ir patvirtiname fanų puslapio autorystę (ar tikrai jums priklauso fanų puslapis). Suteikiame leidimą naudotis jūsų facebook profilio duomenimis Woobox Custom Tab programai ir jau galime kurti busimą aplikaciją.

Ties skiltimi „Page Source:” pasirenkame busimos aplikacijos šaltinį: nutolusį serverį rėme (iframe); tiesioginį perkėlimą (redirect) į nutolusį serverį (www svetainę); iliustraciją, kuria galima įkelti arba nurodyti jos šaltinį; ir galiausiai html, css, javascript kodą.

Ties skiltimi „Non-Fan Page Source” pasirenkame ką rodys neprisijungusiems fanams. Šio turinio šaltinį galima rinktis: iliustracija, kodas ar nutolęs serveris. Neprisijungusių fanų skiltį galima išjungti, tuomet jiems rodys anksčiau minėtos skilties turinį.

Sukurtą aplikaciją galima peržiūrėti viršuje paspaudus „View Tab”, o norint ją redaguoti spaudžiame „Settings”. Žinoma, fanams sukurta aplikacija bus rodoma be „Admin Tab Optinios” rėmelio.

Sėkmės naudojant. Jei turit klausimų, pabandysiu į juos atsakyti komentaruose.

Straipsnių direktorijų sąrašas

Šiandien su visais SEO tekstų rašytojais (ir net tik) norėčiau pasidalinti nemokamų lietuviškų straipsnių direktorijų sąrašu. Su kuo jis valgomas, tikriausiai, visiems ir taip aišku. Mažiau besidomintiems SEO, trumpai paaiškinsiu, kas tos straipsnių direktorijos. Tai labai panašu į nuorodų katalogus, tik talpinate ne atgalines nuorodas, o SEO straipsnius (su atgalinėmis nuorodomis). Kam to reikia? Straipsnių direktorijų paskirtis lygiai tokia pati kaip ir nuorodų katalogų – padėti jūsų svetainei iškilti google paieškos rezultatuose pagal norimus raktažodžius.
Deja, Lietuvoje straipsnių direktorijų yra labai mažai, turbūt dėl to, kad tiesiog nepakankamai išsivisčiusi SEO straipsnių rinka. Taigi, pateikiu labai trumpą straipsnių direktorijų sąrašą, kurį tikiuosi papildysite komentaruose:

2014 06 12 atnaujintas nemokamų straipsnių katalogų sąrašas

post-7391-0-41375900-1402342370_thumb

Insaider.lt hacked!

Ištikimesni insaider.lt tinklaraščio lankytojai tikriausiai pastebėjo, kad nuo vakar vakaro mano tinklaraštis buvo nulaužtas. Šiandien ryte vėl viskas veikia, todėl tik nedidelė lankytojų dalis spėjo pasigrožėti padariniais. Nenusiminkite, visus sugadintus failus ir kitas grožybes išsaugojau ir pademonstruosiu šiame įraše.

Blogą nulaužė kažkoks Indonezijos „hakeris” pasivadinęs Fran_73 (dabar google suindeksuos šį straipsnį ir programišius galės maudytis šlovės spinduliuose). Realios žalos nepadarė, tiesiog sugadino index.php failą ir sukūrė savo pristatomąjį pradinį failą (atsisiųsti failą .txt formatu). Savo pristatomajame puslapyje patalpino jo supratimu labai gražių Indonezijos panelių nuotraukas (tikriausiai lietuvaičių nematė). Viena nuotrauka tiesiogiai iš facebook buvo naudojama kaip paslėptas fono paveikslėlis (šio straipsnio iliustracija), o kita foto su iki puses uždengtu kūnų buvo kaip pagrindinė iliustracija (nuotrauka šone).

Taip pat sukūrė auto.php failą, kurį naudojo siuntinėti spamui el. paštu (atisiųsti failą .zip formatu). Pagrindiniame aplankale radau užkrėstą failą allnet.jpg, kurį teko ištrinti, nes antivirusinė pradėjo spygauti (nėra prasmės virusą viešai platinti šiame įraše).

Kokiu būdu buvo įsilaužtą iki šiol nežinau. Tačiau tai labai panašu į wodpress.com tinklaraščių atakas. Priėjimo prie ftp negavo, todėl greičiausiai bus kaltas koks nors įskiepis. Naudoju visus legalius įskiepius su naujausiomis versijomis, wp versija taip pat šiuo metu naujausia (3.3.1). Pateikiu šiuo metu naudojamų įskiepių pavadinimus ir versijas:

  • Akismet 2.5.4
  • All in One SEO Pack 1.6.13.8
  • BulletProof Security .46.7 (įrašyta po nulaužimo)
  • Conditional Captcha for WordPress 3.2.4
  • Facebook Revised Open Graph Meta Tag 0.5
  • FeedBurner FeedSmith 2.3.1
  • Google XML Sitemaps 3.2.6
  • IntenseDebate 2.9.3
  • lbcd78 Meta Keyword Generator 0.7
  • Lightbox 2 2.9.2
  • No IE Welcome 1.0.1
  • Page Lists Plus 1.1.8
  • Recent Google Searches Widget 1.40
  • SyntaxHighlighter Plus 1.0b2
  • Target Blank In Posts And Comments 3.2
  • WordPress.com Popular Posts 2.5.2
  • WordPress.com Stats 1.8.5
  • WordPress Related Posts 1.2
  • Puslapių numeravimas 2.81
  • WP-Polls 2.62
  • WP Security Scan 3.0.9 (įrašyta po nulaužimo)
  • WPtouch 1.9.37
  • WP YouTube Player 1.5

Galbūt jūsų manymų šiame sąraše yra nesaugių įskiepių? Keisčiausia, kad daugelį įskiepių naudoju ir kituose wp projektuose, tačiau buvo nulaužtas tik šis.

Kaip bebūtų, šiuo metu viskas veikia. Dėka mano pažįstamo, ipcoders.com hostingo administratoriaus problema buvo išspręsta per keletą minučių: atstatytas backup’as, pašalinti užkrėsti failai, įdiegta antivirusinė, kuri nuolat skenuoja visus mano talpinamus failus, pakeisti visi slaptažodžiai… todėl tokių „stebuklų” turėtų nepasitaikyti. Iš savo pusės su .htaccess apsaugojau wp-admin aplankalą, įdiegiau papildomos wp apsaugos įskiepius.

Daugeliui wordpress tvs naudotujų, kurie skaito šį įrašą, sukilo nerimas, kad galbūt wordpress tvs yra nesaugi ir jų projektams iškyla grėsmė. Deja, taip tikrai nėra. Jei naudojate naujausia 3.3.1 versiją, jums niekas negrasia. Norėdami užtikrinti saugumą įsidiekite vieną iš wp apsaugos įskiepių ir atidžiai perskaitykite Povilo straipsnį apie wp saugumą bei Ričardo patarimus.

EDIT: Problema išspręsta dėka Marijaus Urbono. Saugumo spraga buvo rasta wp temos timthumb.php faile. Informaciją, kaip ją pašalinti rasite šiuose straipsniuose: How To Fix The Security Issue in Timthumb ir How to fix Timthumb security issue?.

Kasdieninės picos duok mums šiandien !

Kasdieninės picos duok mums šiandien ! Kiekvienas sau gali leisti valgyti picas kone kasdien… Štai tokia skambia, šventvagiška antrašte pasipuošė Vičiūnų restoranų grupei priklausantys restoranai: KatpėdėlėCarskoje SeloLa Crepe, Charlie pizza… Visiems katalikams šis šūkis asocijuojasi su maldos „Tėve mūsų“ žodžiais: „Kasdienės mūsų duonos duok mums šiandien“ (Mato 6, 11). Nors nesu labai religingas, bet net man ši reklama sukėlė pasipiktinimą. Kaip galima picą lyginti su kasdienine duona? Žinoma, maldos žodžių nereikia suprasti tiesiogiai. Kasdiene duona vadiname visa, kas reikalinga kūnui išlaikyti: valgį, gėrimą, rūbus, apavą, namus, sodybą, laukus, gyvulius, pinigus, turtą, gerą vyrą ir gerą žmoną, gerus vaikus, gerą šeimyną, gerą ir teisingą valdžią, gerą vyresnybę, gerą orą, ramybę, sveikatą, dorą, garbę, gerus draugus, ištikimus kaimynus ir panašius dalykus.

Ar ši reklama neperžengė ribų? Jei dabar pica lyginama su kasdienine duona, koks bus tolimesnis žingsnis? Pica taps Kristaus kūno pakaitalu? Aišku, čia jau gerokai perdėjau, bet kuriant reklamines antraštės tikrai nederėtų perfrazuoti šventojo rašto.

Pažvelgus iš kitos pusės, tai labai efektyvi marketingo strategija, įžūli antraštė sukelia susidomėjimą (mano atveju ir pasipiktinimą). Net aš užkibau už šio reklaminio kabliuko ir nemokamai platinu Vičiūnų grupės reklamą savo tinklaraštyje (nors ir ne iš gerosios pusės). Kokia jūsų nuomonė? Ar ši reklamą peržengė ribas, o gal aš tiesiog per daug viską sureikšminu?