Simas: Maniau teks atsisakyti savo svajonių

paskolaŠiais laikais aukštasis išsilavinimas duoda kiek daugiau nei tik galimybę susirasti mėgstamą darbą pagal specialybę. Tuo pačiu tai ir šansas tapti visuomenės dalimi, kadangi Lietuvoje įprasta baigus vidurinę mokyklą toliau savo kelius tęsti aukštojoje. Tiesa, ne visada viskas taip paprasta, kadangi mūsų šalyje įstojimas į nemokamas studijas tampa vis sudėtingesnis. Kad geriau pavyktų suvokti situaciją kalbiname šiuo metu jau trečio kurso studentą Simą.

„Visada, kiek tik save pamenu, norėjau būti daktaru, tad po 12 klasių planavau stoti į Lietuvos Sveikatos mokslų universitetą. Tai nieko nenustebino, visus 12 metų mokykloje ėjau tikslingai ir siekiau geriausių rezultatų“,- savo istorija dalinasi trečiakursis. Pasak jo, kiekvienais metais siekiant įstoti į aukštąją mokyklą Lietuvoje balai vis labiau kyla. Simas teigia, jog su prieš trejus metus turimu balu šiandien neturėtų galimybės įstoti net ir į mokamą mokslą LSMU. Taip jau yra, kad siekiant geresnės mokslo kokybės tenka priimti tik itin motyvuotus studentus. Deja, net ir tie, kurie visą gyvenimą svajoja apie konkrečią specialybę ne visada džiaugiasi gautais vaisiais.

Egzaminai – visas gyvenimas

„Problema ta, kad beveik viską nulemia brandos egzaminai“,- smulkmenas pasakoja studentas. „Rodos, jiems ruošiesi, tačiau paskutinę minutę vis tiek užklumpa baimė ir kažkaip sugebi gauti vos 40 ar 50 procentų iš konkretaus egzamino. Man tai yra labai mažai. Kuomet stojau prieš trejus metus praradau galimybę patekti į valstybės finansuojamą vietą“. Pasak Simo, tėvai neturėjo galimybės mokėti didelės studijų kainos, tad pradėjo ieškoti skolinimosi alternatyvų.

Skolinimosi variantų daug, bet mažai…

Pasak Simo, skolintis iš giminaičių nebuvo prasmės, nes suma tokia didelė, kad reiktų pasinaudoti bene visų pažįstamųjų geraširdiškumu, o dar nepamirškime, kad ir išgyventi Kaune reikia (Simo gimtinė – Varėna). Paskolos galimybė iš banko buvo neįtikėtina, kadangi abu tėvui tuo metu nedirbo. Tiesa, bandymas buvo, tačiau kaip minėjau, nesėkmingas. Paskolos bedarbiams prieinamos retai, tad pasak Simo, atrodo, kad skolinimosi alternatyvų yra tiek daug, tačiau realiai jų visiškai nėra, nes nedirbančiam asmeniui niekas nenori paskolinti. „Mama buvo net pasiryžusi pasiimti gauti greitąjį kreditą, kad tik galėtų man padengti studijų išlaidas. Gerai, kad sąmoningumas padėjo neįbristi į šią beprotystę“.

Viltis visada yra

Šiuo metu mūsų pašnekovas studijuoja LSMU III kurse ir tik todėl, kad kelyje pasitaikė privačių kreditorių reklama. Paskolos bedarbiams įmanomos pasinaudojus nekilnojamojo turto užstatu. Šiuo metu praėjus trejiems metams pinigai jau grąžinti. Pasak Simo, po dviejų metų mokslų, dėl savo pažangumo, rotacijos galimybės suteikė jam šansą studijuoti nemokamai. Kadangi pasiimta paskola bedarbiams buvo gana didelė, kai tik pinigų nebereikėjo jie iškart buvo grąžinti įmonei. „Visą paskolą su palūkanomis tėvai grąžino per dvejus metus. Problemų nekilo. Viskas išspręsta, šiuo metu sėkmingai studijuoju ir ateityje žadu būti neurologu“.

Simo istorija mus moko, kad viskas yra įmanoma. Svarbiausia nepasiduoti, siekti savų tikslų ir pasikliauti aplinkiniais, nes kartais jų tikslai yra išties draugiški, kupini pačių geriausių linkėjimų. Galimybės pasiekti savo svajones visada yra, reikia tik mokėti jomis pasinaudoti, reikia nebijoti.

Aukštasis mokslas – puiki investicija. Jei neturite galimybių už jį susimokėti – paskola visada gali jums padėti. Juk tai tam tikra prasme verslas, kuris pinigus jums pradės grąžinti baigus studijas.