Kokią stogo plėvelę pasirinkti?

stogo plevelėDažnai žmonės, kai perka stogo dangą, nepagalvoja apie difuzinę plėvelę. Tai labai svarbi stogo dalis, kuri sudaro labai mažą visos sąmatos kainą. Teko matyti stogų uždengtų su plėvele, kuri skirta sienoms. Sienoms skirta kvėpuojanti plėvelė, būna sudaryta iš dviejų dalių, o stogui – iš trijų.

Sienų difuzinė plėvelė iš karto praleidžia drėgmę, ir jei ant jos nukrenta kondensatas jis patenka į stogo izoliacinį sluoksnį. Tai labai didelė problema, dėl jos reiks keisti visą stogo dangos konstruktyvą iki gegnių.

Niekada netaupykite stogo difuzinei plėvelei, todėl kad stogo dangą pakeisti daug lengviau nei plėvelę. Jei ji bus bloga, Jums bus labai daug išlaidų.

Kaip pasirinkti stogo plėvelę? Rinkitės tik trisluoksnes stogo plėveles, kuo difuzinė plėvelė storesnė, tuo ji ilgaamžiškesnė, nes ant jos susidaro ledas, kuris gali po truputi ją plėšyti.

Stogo plėvelės turi būti:

1. Išleidžianti vandens garus, kad kondensatas nesikauptų konstrukcijose.

2. Nepraleisti vandens, esant ir didesniam, kaip 3000g/m² x 24h vandens lygiui.

3. Būti atspari UV (ultravioletiniams spinduliams) 3 mėnesius.

4. Su padidintu atsparumu plyšimui, kad ją būtų galima kloti ant termoizoliacijos ar ant ištisinio lentų pakloto.

5. Galimybė montuoti bet kuriuo metų laiku.

Kauno r. pamačiau liūdną vaizdą. Ant namo sumontuota stogo danga, bet nesumontuoti latakai. Kaip matyti nuotraukoje, buvo palikta iškišta plėvelė greičiausiai metams arba daugiau. Difuzinė stogo plėvelė gali būti atidengta daugiausiai 3-4 mėnesius, po to ji pradeda irti. Tai vyksta dėl ultravioleto ir vėjo plėšymo.

Esamoje situacijoje iškišta plėvelė visai nudrisko. Reiškiasi, kai žmogus norės montuoti lietaus sistemą, jis negalės plėvelės įleisti į latakus, kondensatas tekės į pakalimą ir pūdys lentas. Atrodytų situacija be išeities ir savininkui reiks lupti stogą ir keisti plėvelę, bet išeitis yra ir aš tikiuosi, kad jis žinos ką daryti.

Montuojant pakalimą reikės padaryti daug plyšių, kad oras galėtų patekti tarp skardos ir plėvelės. Po to reikės padaryti daug plyšių aukščiausiose stogo vietose, kad susidarytų „kamino efektas“ tarp skardos ir plėvelės. Tokių atveju cirkuliuodamas oras išdžiovins kondensatą nuo vidinės stogo dangos pusės ir jis netekės į pakalimą. Tai nėra sudėtinga, tik svarbu žinoti, kad oras turi patekti apatinėje stogo dalyje ir laisvai turi išeiti- viršutinėje stogo dalyje.

Kai žmonės nori tik susimontuoti stogą ir „užšaldyti“ statybas aš visada patariu susimontuoti tik latakus. Tai patariu dėl šių priežasčių:

1. Stogas montuojasi nuo latakų, todėl vėliau juos sumontuoti bus sunkiau ir brangiau. Reikės atkelinėti stogo dangos lakštus, gali įlūžti danga.

2. Sumontavus lataką, į jį iš karto bus galima įleisti plėvelę ir uždengti ją su skardine lietskarde (laštakiu). Taip difuzinė plėvelė bus apsaugota nuo ultravioleto, ja tekės kondensatas tiesiai į lietaus sistemą.

3. Sumontavus latakus tik su išbėgimo alkūnėmis nukreiptomis nuo sienos išvengsime sienos šlapimo, nes vėjas neužpūs lietaus ant namo sienų. Namas išliks sausas.

Kelionės – nuostabi pažintis su pasauliu

kelionėsŠiandien, kai net ir tolimiausios šalys yra tiesiog ranka pasiekiamos, kai tereikia tik panorėti ir jau po keleto savaičių vaikštinėji išsvajotame pasaulio krašte, sunku būtų rasti žmogų, nebuvusį niekur toliau Lietuvos sienos ribų. Be to, kiekvienam juk smalsu aplankyti pirmiausia žymius Europos architektūros paminklus, nepaprastus gamtos kampelius ir iš arčiau pamatyti egzotinius gyvūnus. Pakeliavę po Europą paprastai rengiasi kelionėms į kitus pasaulio žemynus ir egzotinius kraštus.

Be to, daug tautiečių šiandien yra išvykę į svečias šalis ir kuria savo gyvenimą tenai. Tad giminaičiai mielai renkasi keliones su tikslu aplankyti artimuosius ir tuo pačiu bent šiek tiek pakeliauti po šalį, miestą ar regioną.

Kelionės po Europą

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, tautiečių kelionių po šį žemyną labai padaugėjo. Žinoma, tam įtakos turėjo bevizis režimas ir atviros sienos. Tad kuo gi gali sužavėti ir patraukti senasis pasaulio žemynas? O gi daug kuo.

Pirmiausia, keliones reikėtų pradėti nuo didžiųjų žemyno valstybių sostinių. Londonas, Roma, Paryžius, Berlynas, Viena ir kiti miestai yra senosios kultūros, švietimo ir architektūros buveinės. Didingi pastatai, menantys ne vieną permainingą istorinį laikotarpį, kviečia artimesnei pažinčiai ir „pasakoja“ savo patirtį.

Kiekvienas didesnis ar mažesnis Europos miestas, norėdamas įtikti didžiajai daliai svečių, kviečia į aktyvesnes keliones. Tai pažintinės kelionės autobusais po įvairius garsius regionus, maršrutinės kelionės dviračiais ar keturračiais bei žygiai pėsčiomis.

Šiandien beveik kiekvienas didesnis miestas turi uždarus vandens ir kitokių pramogų parkus, kuriuose turistai mielai pramogauja bet kuriuo metų laiku. Todėl vis populiaresnės tampa ir tokios kelionės, kurių metu vykstama į kaimynines šalis smagiai praleisti įprasto ar ilgesnio savaitgalio.

Poilsinės kelionės

Šių kelionių metu pasirenkami ne tik įvairūs Europos kurortai. Kalbant apie lietuvių keliones, populiariausios yra kelionės į Viduržemio jūros salas, Ispanijos kurortus, kitų šalių kurortus, įsikūrusius jūrų ar vandenynų pakrantėse.

Ramaus ir pasyvaus poilsio mėgėjai mielai renkasi poilsines keliones ir didžiąją kelionės dalį praleidžia mėgaudamiesi saulės voniomis ir vandens pramogomis. Taip pailsėjus paprastai einama apžiūrėti apylinkių, paragauti tradicinio vietos maisto ar ieškoma aktyvesnių pramogų.

Kelionės į Afriką

Afrika – bene egzotiškiausias pasaulio žemynas. Didelėje žemyno dalyje plyti dykuma, todėl organizuojamos kelionės po dykumą ir nedidukus vietinius kaimelius. Kelionės po dykumą reikalauja tam tikros ištvermės. Alinantis karštis ir smėlio audros ne kiekvienam yra pakeliamos, tačiau tuo pačiu ir žavi.

Afrika garsi tokiais egzotiniais gyvūnais kaip liūtai, tigrai, leopardai, begemotai, drambliai, žirafos, beždžionės ir pan. Iš arčiau pamatyti šiuos gyvūnus kviečia kelionės po nacionalinius Afrikos parkus. Gyvūnai čia gyvena laisvėje, todėl į keliones vykstama su parko darbuotojais, kurie ir vadovauja kelionei.

Kelionė po Amazonės džiungles

Tokiai kelionei reikia ne tik noro, bet didelės ištvermės ir nusiteikimo. Amazonės džiunglės plyti Pietų Amerikos žemyne Amazonės upės baseine. Dėl didelio drėgmės kiekio augmenija čia tanki ir labai veši. O kur dar įvairiausi mažyčiai ir didesni gyvūnai?

Kelionės po džiungles metu tikrai yra ką pamatyti, tačiau reikia būti labai atsargiems. Vorai ir gyvatės yra tokie gyvūnai, kurie greitai gali apkartinti išsvajotą kelionę. Tačiau pasirūpinus atsargumo priemonėmis ir apsikausčius budrumu iš kelionės bus parsivežti patys geriausi įspūdžiai ir prisiminimai.

Kuri kelionė Jus labiausiai žavi? Pirmyn – nepažinti kraštai laukia Jūsų jau šią vasarą!