Mezon vs Zebra

Prieš keletą dienų pakeičiau interneto paslaugų tiekėją ir atėjo metas juos apžvelgti iš savo pozicijos. Anksčiau naudojausi Zebra plačiajuosčiu internetu su planu „Bazinis plius„, dabar naudojuosi Mezon mobiliuoju 4G internetu su planu „Pramogauk„. Skirtumai tiek interneto greičiu, tiek įranga, tiek kaina – labai dideli, tačiau apie juos šiek tiek vėliau…

Šiek tiek priešistorės

Jau 3 metus naudojausi zebra internetu, nes tuo metu buvo geriausias pasirinkimas. Pasinaudojau akcija „ZEBRA Vasara 2008”. Gavau nemokamą 200lt vertės modemą, nemokamą viešojo fiksuotojo telefono ryšio įvedimą ir patį prasčiausią planą, kurio sparta Lietuvoje iki 1Mb/s, o užsienyje tik iki 512kb/s. Taip, tai tikrai apgailėtina, bet tuo metu man reikėjo interneto tik programavimo tikslams. Beje šiuo metu minėtasis planas suteikia spartą iki 4Mb/s tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Praėjus daugiau kaip 2 metams (tiksliai nepamenu) mano mieste pradėjo aktyviai plėstis šviesolaidis internetas. Vyliausi, kad pasibaigus terminuotai sutarčiai šviesolaidis internetas bus atvestas ir iki mano rajono. Deja sutartis baigėsi šio mėnesio 1d ir užklausus apie šviesolaidį internetą sulaukiau tik apgailestavimo: Galbūt įvesime 2012 metais jei sulauksime daugiau paraiškų…

Grupiokas rekomendavo pabandyti mezon internetą ir pasinaudoti šiuo metu taip aktyviai reklamuojama akcija „Puskis kiek telpa”. Šios akcijos sąlygos mane tenkino, tik neramino tai, kad mano namas stovi ant mezon pastovaus ryšio zonos ribų, todėl nežinojau ar apskritai 4G internetas veiks mano namuose. Užėjus pasikonsultuoti į mezon saloną nudžiugau gavęs galimybę 3 dienas išbandyti internetą ir jam neveikus gražinti įrangą nepraradus pinigų. Deja šia galimybe iš dalies teko pasinaudoti. MEZON YZI mobilus maršruto parinktuvas buvo per silpnas pagauti 4G internetą ir dalinai veikė tik verandoje, todėl jį teko pakeisti į SWC-5200W. Mobilumas prarastas, bet pakabinus šį modemą verandoje (kur MEZON YZI veikė dalinai) interneto ryšis sustiprėjo iki 3 balų iš 5. To pilnai pakako pajausti naujojo interneto kokybę ir greitį.

Palyginimas

  • Zebra: Pasinaudojus zebra akcija pirmus metus per mėnesį už internetą mokėjau 10lt ir už telefono liniją taip pat 10lt. Likusius du metus mokėjau 36lt už internetą ir 23lt už telefono liniją. Taigi sudėjus bendrai gaunasi 1656lt arba 46lt/mėn. (+200lt vertės Pirreli modemas bei 200lt vertės telefono linijos įdiegimas).
  • Mezon: Pasinaudojus mezon akcija pirmus metus mokėsiu 19lt/mėn,  o antrus 69lt. Taigi sudėjus gaunasi 1056lt arba 44lt/mėn. (+500lt vertės SWC-5200W modemas bei 29lt vertės paslaugos aktyvavimo mokestis).
  • Zebra:  Interneto greitis pirmus metus (ar ilgiau) buvo tik iki 1Mb/s, vėliau iki 4Mb/s.
  • Mezon: Interneto greitis 2 metus iki 10Mb/s.

Išvados

Mezon internetas 2x greitesnis, 2lt/mėn pigesnis ir įpareigoja tik 2 metams, nors įrangos vertė 300lt brangesnė už zebra. Tačiau jei į zebra interneto kainą neįskaičiuoti privalomo mokesčio už telefono liniją, 3 metų suma tik už internetą būtų lygiai tokia pati (1056lt) kaip 2 metų mezon suma. Tai gaunasi, kad zebra interneto kaina tik ~29lt/mėn. Deja realybė yra tokia, kad man teko mokėti ir privalomą mokestį „už laidą”, todėl zebra plačiajuostis internetas ir brangesnis, ir lėtesnis.

 Pabaigai pateiksiu realių interneto greičių palyginimus. Zebra vidutinis interneto greitis apie 3Mb/s. Mezon sparta apie 6Mb/s. Geriausius pasiektus rezultatus pateikiu šone, tačiau jais aklai pasitikėti negalima, nes pagal juos aš viršijau abiejų interneto planų spartos galimybes. Piriminsiu, kad mezon sparta iki 10Mb/s, o zebra iki 4Mb/s, tačiau testo rezultatuose jie viršyti.

Išsižadėjimai = skiedalai?

Daugelis warez svetainių turi pasirašę išsižadėjimus, kurie turėtų išgelbėti jų kailį nuo atsakomybės, bet mano nuomone tai visiški skiedalai neturintys jokios teisinės galios. Jei svetainėje pasirašai trumpą tekstuką, kad neprisiimi atsakomybės už turinį, tai jau gali daryti ką nori? Skiedalai! Nežinau, kodėl visi warez projektų savininkai aklai tiki šia nesąmone ir aktyviai vienas nuo kito kopijuoja išsižadėjimo tekstus, kurie dažniausiai būna su gramatinėmis klaidomis ir niekas nesivargina jų ištaisyti.

Šiandien norėčiau apžvelgti vieną iš jau standartinių tapusių išsižadėjimo tekstų, kuriuos galima rasti beveik visose warez projektuose (punktų gramatinės klaidos netaisytos).
Nė vienas failas, kuris matosi puslapyje, nėra patalpintas šiame serveryje, ir tai nera šio puslapio dalis.  – Jei svetainėje talpinamos nuorodos į tuos failus, už juos atsako svetainės savininkas, nes jis leidžia arba net pats įkelia minėtąsias nuorodas. Nors kiek labiau pasigilinus tampa aišku, kad warez į talpyklas kelia tie patys svetainės savininkai ar padėjėjai, o po to nuorodas talpina svetainėje.
Visos teises priklauso autoriams. – Nematau prasmės šiame punkte, nes jei teisės priklauso autoriams, jos vistiek yra pažeidžiamos platinant darbus be sutikimo.
Šis projektas nera komercinis. – Warez atsiųsti galima dažniausiai nemokamai, bet dėka to dažnai svetainėse parduodamos reklamos, tai savaime projektas tampa komercinis?
Šio projekto autoriai neapsiima jokios atsakomybes už failus. – Čia jau visiški skiedalai. Tas pats kaip po lova laikyti keliasdešimt blokų kontrabandinių cigarečių ir sakyti: „nieko apie jas nežinau, jos ne mano, bet jei norite galite pasivaišinti už porą litų…”
• Jai su tuo nesutinki, išeik iš puslapio! – Įdomu kiek procentų lankytojų tai padarė? O kiek apskritai skaitė išsižadėjimą? Manau atsakymas aiškus.
• Mes visiškai neatsakome už tavo veiksmus. – Siūlo atsiųsti failus, bet neatsako už tai, ar atsisiųs. Čia tas pats kaip duoti vaikui saldainį ir tikėtis, kad jis jo nesuvalgys…
• Kaip man nepažeisti istatymu?
• Naudok failus tik informaciniam tikslui (perklausyti,peržiureti kurinius).
• Jeigu patiko kuriniai, nusipirk juos iš parduotuvės. – Gauni nemokamai skardinę alaus, ją išgeri, o po to eisi už ją susimokėti? Labai tuo abejoju…
Šio projekto autorius neprisjema jokios atsakomybes ir negali buti patrauktas baudžiamai atsakomybiai. – Optimizmas trykšta per kraštus. Visiškai nelogiškas punktas, nebent esi nestabilios psichikos ir nepakaltinamas. Pvz.: Viešoje vietoje eidamas gatve rūkau žolę ar geriu alų ir ant marškinėlių užsirašęs panašų tekstą galiu būti visiškai ramus? Juk sulaukus dėmesio iš teisėsaugos atsakysiu: „Pareigūnai, jus neturit teisės manęs suimti, aš juk aiškiai užsirašęs ant marškinėlių, kad negaliu būti patrauktas baudžiamai atsakomybei.”
• Jei čia yra jūsų failų ir jūs prieštaraujate prašome pranešti administracijai ir jie bus kuo greičiausei pašalinti. Lyg neturėtų daugiau ką veikti kokia Butkutė ar Cicinas ir vaikščiotų kasdien per warez portalus ieškodami savo kūrinių. Čia tas pats kaip apvogti parduotuvę, o kai pagaus viską gražinti ir likti nenubaustam. Optimizmas…

Jei be žiauraus sarkazmo, tai galbūt šis įsižadėjimas turi šiokią tokią teisinę galią… įdomu ar svetainėms apskritai įsižadėjimai yra padėję išvengti atsakomybės. Kokia jūsų nuomonė? Galbūt yra daugiau išmanančių šioje srityje?

Ar vaikams galima parduoti degtukus?

Šiandien belaukiant eilėje prie kasos vietinėje parduotuvėje stebėjau gana keistą įvykį: dviems mažamečiams vaikams nepardavė degtukų. Nežinau kokių tikslų vedini jie norėjo įsigyti degtukus, bet jokie įstatymai neriboja jų pardavimą mažamečiams. Tai ne cigaretės ar alkoholis, tad kodėl turėtų būti draudžiama? Šiek tiek suabejojau ar tikrai LR įstatymai nedraudžia mažamečiams parduoti degtukus, žiebtuvėlius ir pan, todėl nutariau internete paieškoti teisybės.

Google pagalba Delfi portale radau vieną gana aktualų straipsnį šiame tema, kuriame radau atsakymą:  „Degtukai – ne pirotechnikos priemonė. Jiems įsigyti nėra taikoma jokių apribojimų. Jei tėvas pasiųs vaiką nupirkti degtukų, pardavėja gali jam parduoti. Taip pat yra ir su žiebtuvėliais ar klijais. Šiuo atveju galima apeliuoti tik į pardavėjų sąžinę. Jos turėtų neparduoti mažamečiams degtukų. Daug ką galima panaudoti ir geram, ir blogam tikslui. Įstatymais negalima visko apibrėžti. Svarbiausia, kad vaikai patys galvotų, ką daro. Tėvai ir mokykla turėtų aiškinti, ką daryti galima ir ko ne, kaip elgtis su degtukais. Ypač prieš vasaros atostogas.” – Kazimieras Sinkevičius, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus viršininkas.

Iš kitos pusės suprantu ir pardavėją. Galbūt iš matymo pažįsta šiuos vaikus ir žino, kad degtukus naudos deginti žolei ar pan. Jei vaikai degtukus būtų pirkę ne vietinėje parduotuvė, o prekybos centre, manau būtų tikrai nusipirkę degtukų, žiebtuvėlių ir visko ko tik įstatymai nedraudžia pirkti vaikams.

Kokie jūsų nuomonė šiuo klausimu? Kaip jūs pasielgtumėte šioje situacijoje pardavėjos vietoje? Įdomu kaip su prezervatyvais ar žurnalais suaugusiems? Jų taip pat neparduotų vaikams?

Vėl stačia galva į darbus

Pagaliau radęs laisvesnę valandą nutariau minimaliai aprašyti priežastį, dėl kurios daugiau kaip mėnesį laiko nebuvo nei vieno įrašo šiame bloge. Maždaug mėnesį laiko leidau laisvas dienas Anglijoje. Atostogos baigėsi šiek tiek vėliau nei būtų pasibaigusios Lietuvoje, bet net grįžus į Lietuvą neskubėjau važiuoti į savo miestą, nes ten „pasislėpusi už kampo” laukė kolegija. Deja ilgai slapstytis nuo kolegijos neleido sąžinės likučiai ar kitas užslopintas, retai naudojamas jausmas. Jau kitą dieną teko pilnu etatu atiduoti duoklę kolegijai, draugams, verslui, namams…

Taigi po 5 dienų duoklės aplinkiniams pagaliau radau laiko ir savo blogui. Žinoma, mano nuotykiai Anglijoje gali pasirodyti ne visiems įdomūs, todėl labai neišsiplėsdamas trumpai aprašysiu tik savo pastebėjimus.

Pirmiausia pradėsiu nuo neigiamų pastebėjimų. Oras labai permainingas, dažnai lyja, prie jūros didelis vėjas, nėra labai šilta. Eismas kairiąja puse, siauros gatvės, šaligatviai, nėra kelkraščių. Alkoholis daug brangesnis, kuris parduodamas tik nuo 25 metų.

Teigiamų pastebėjimų nėra tiek daug. Geresnis pragyvenimo lygis, todėl visi anglai ar bent jau dauguma to miestelio gyventojų labai malonūs, šypsosi (nors neaišku, ką iš tikrųjų galvoja) ir t.t. Skanesnis ir galbūt pigesnis maistas, todėl deja dauguma net jaunų merginų nutukusios.

Daugiau nelabai yra ką pasakoti, nes tikriausiai dauguma jau ne kartą aplankė Anglija bandydami vasaros metu užsidirbti. Skirtingai nei daugelis, aš į Angliją vykau ne dirbti, o tiesiog pailsėti, todėl grįžus į Lietuvą teko vėl stačia galva nerti į darbus. Ir ką išvydau po mėnesio laiko pertraukos įsijungus savo kompiuterį? Atsidarius chrome naršyklę radau 124 neperskaitytus kitų blogų įrašus, kuriems deja neradau laiko. Įsijungus skype užplūdo daugybė kvietimų į kontaktus. Taip pat po truputi pradėjo eiti spamas iš atblokuotų skype kontaktų. Įsitikinus, kad kai kurie žmonės nesikeičia, tiesiog užsirašiau jų skype vartotojų vardus (kam jie reikalingi, palieku intrigą ateičiai) ir vėl užblokavau. El. laiškų nebuvo, nes turėjau galimybę tikrinti savo el. paštą…

Gimė daug idėjų dėl tolimesnio savo interneto projektų plėtojimo. Taip pat turiu daug naujų minčių būsimiems straipsniams, todėl radus daugiau laisvo laiko vėl užversiu blogą savo rašliavomis.