SEO komentarai – tinklaraščių priešas?

Kuo daugiau rašau apie reklamą internete, SEO… ir panašiomis, mane dominančiomis temomis, tuo dažniau sulaukiu SEO komentarų. Kas tie SEO komentarai? Tai paprasti, dažniausiai beveik neišsiskiriantys komentarai, kurių autorių vardai gali būti įvairūs raktažodžiai. Juk normalaus komentarų autoriaus vardas / slapyvardis tikrai neturėtų būti batai, drabuziai internete, avalyne, paskolos internetu, draudimas internetu (dažniausiai naudojamos tik lotiniškos raidės), todėl tokie autorių „vardai” išduoda, kokiu tikslu buvo rašomas komentaras ir kokia tikroji jo vertė.

Kokia prasmė komentuoti ne tikruoju savo vardu ar slapyvardžiu?

Viskas atsiremia į SEO. Siekiama gauti kuo daugiau atgalinių nuorodų su norimu raktažodžiu, todėl ieškoma aukštą PR turinčių tinklaraščių, kuriuose būtų rašomi straipsniai bent dalinai raktažodžiui tinkamomis temomis. Rašant komentarą, jo autoriaus skiltyje yra galimybė palikti atgalinė nuorodą (kaip autorius svetainę) ir raktažodį (kaip autorius vardą), todėl tai dar viena galimybė nemokamai gauti atgalinę nuorodą ir taip galbūt pagal norimą raktažodį iškelti savo svetainę google paieškos rezultatuose.

Trinti, redaguoti ar praleisti?

Štai ir iškyla moralinė dilema. Redaguoti ar trinti normalius komentarus būtų neetiška jo autoriaus atžvilgiu. Juk jis nepagailėjo laiko, stengėsi, liejo mintis išsakydamas savo nuomonę, todėl ją derėtų gerbti. Bet kaip su SEO komentarais? Jie dažniausiai nėra nuoširdūs, o kartais net nesistengiama suregzti normalaus turinio. Jei komentaras visiškai beverčio turinio (šaunus straipsnis, man labai patiko ir t.t.), tuomet ji galima drąsiai šalinti. Jei komentaro turinys naudingas, galbūt galima redaguoti ir pašalinti po autorius „vardu” prirašytą nuorodą. Žinoma, tai šiek tiek neetiška ir „pakiaulinama” komentarų autoriui, kuris taip stengiasi susirankioti kuo daugiau atgalinių nuorodų, bet aš laikausi tokios politikos.

Visi komentarai yra naudingi

Visi komentarai yra naudingi SEO prasme pačiam straipsniui. Kodėl? Po paskutiniųjų Panda atnaujinimų pastebėjau, kad gausiau komentuojami straipsniai turi daugiau galimybių aukščiau iškilti paieškos rezultatuose. Juk natūralu, kad populiarūs straipsniai su daug komentarų yra labiau verti puikuotis aukštesnėse pozicijose, todėl didelis, net ir nelabai kokybiško turinio, komentarų skaičius gali pasitarnauti tinklaraščio labau. Taigi, ištrinant SEO komentarų nuorodas net tik „pakliaulinama” jo autoriui, bet galbūt suteikiama daugiau naudos pačiam straipsniui.

Kaip jus elgiatės su SEO komentarais? O galbūt jų nesulaukiate ir tai aktualu tik nišiniams tinklaraščiams?

Apsaugok savo straipsnius nuo kopijavimo

Tikriausiai nėra tikinčių, kad užrašas svetainės apačioje, jog visas turinys saugomas ir kopijuoti griežtai draudžiama, apsaugos jūsų straipsnius ar kitą turinį nuo plagijavimo. Žinoma, yra autorių teisių įstatymai, tačiau pateiksiu daug praktiškesnį sprendimą, kuris gali atnešti ir realios naudos SEO bei lankomumo atžvilgiu.

Kai kurie didieji Lietuvos naujienų portalai (15min ir pan) naudoja nemokama leidėjų įrankį tynt.com, kuris kopijuojamam turiniui priverstinai sugeneruoja jo šaltinio unikalią nuorodą taip suteikiant galimybę nuolat stebėti kopijuojamo turinio statistiką bei nemokamai gauti atgalinių nuorodų.

Kaip tai veikia?

Veikimo principas labai paprastas. Tiesiog, kai lankytojas kopijuoja jūsų projekto turinį ar jo dalį, kartu su juo „nukopijuojamas” sugeneruotas unikalus šaltinio adresas, kuris pamatomas tik įklijavus minėtąjį turinį. Kaip tai veikia gyvai, galite išbandyti tiesiog nukopijuodami šio straipsnio dalį ir įklijavę kur nors kitur.

Kokia nauda?

Dėka unikalių šaltinio nuorodų jus galite gauti išsamią statistiką kiek (matuojama žodžiais ar iliustracijomis), kur (kur buvo įklijuota) ir kokio (kopijuotų šaltinių adresai) jūsų turinio buvo nukopijuota (jei nebuvo ištrinta nuoroda) bei gauti nemokamų atgalinių nuorodų. Šią statistiką tynt įrankis pasirinktu periodu nuolat atsiųs jums į el. paštą. Taip pat ataskaitą galėsite peržiūrėti prisijungę į pačią sistemą, kurioje sudarinėjami labiausiai kopijuoto turinio ir vertingiausių gautų nuorodų (SEO prasme) sąrašai bei pateikiama sugeneruoto srauto, kopijuoto turinio statistika.

Kaip naudotis?

Šis įrankis visiškai nemokamas. Pakanka užsiregistruoti tynt.com sistemoje ir savo projekte, header dalyje įklijuoti jų sugeneruotą kodą. Galima nustatyti, kokį tekstą rodys šalia sugeneruotos šaltinio nuorodos (Pvz.: informacijos šaltinis:). Taip pat yra galimybė prie visų projekto vidinių nuorodų generuoti unikalų „priedėlį”, kuris padėtu sudaryti tikslesnę kopijuojamo turinio statistiką. Naudotis tikrai paprasta, todėl nors minimaliai mokantiems anglų kalbą tikrai nebus sunku pasinaudoti šiuo įrankiu.

Tai labai puikus įrankis, kuris nors dalinai apsaugos jūsų turinį nuo kopijavimo ir suteiks išsamią statistiką apie lankytojų veiksmus jūsų projekte. Žinoma, labai atkaklūs „skaitytojai” gali tiesiog nutrinti kartu su turiniu įsiklijavusią nuorodą, todėl 100% turinio niekada neapsaugosite.

Užsakovų manipuliacijos

Daugumai laisvai samdomų darbuotojų didžiausia klientų nepagarba yra nemandagus bendravimas ir kiti su užsakymais susiję niuansai, apie kurios jau esu rašęs. Tačiau šie niuansai palyginus su toliau aprašomais pavyzdžiais visiškai nublanksta, nes dažniausiai anksčiau aprašyti klientai negrįžta ir su jais bendraujama gana trumpai arba jiems grįžus tiesiog atsisakoma suteikti paslaugas.

Didžiausia nepagarba kokios galima su laukti iš klientų – melas ir bandymas manipuliuoti siekiant tiesioginės naudos, klientų manymas, kad esi visiškas kvailys, kuriuo galima pasinaudoti prižadant ilgalaikę partnerystę, didelius pinigus ir pan. Neįvardindamas klientų pabandysiu pateikti keletą pavyzdžių.

Pirmoji situacija: Kaip tikriausiai daugeliui ne naujiena, administruoju nemažai facebook fanų puslapių ir kartais sulaukiu bendradarbiavimo pasiūlymų. Maždaug tokio turinio: „tu įdėk mano reklamą, o aš tave pareklamuosiu savo svetainėje.” arba „tu surenk konkursą, o aš prizą įsteigsiu„. Kartais tokie susitarimai tikrai naudingi abiems pusės, tačiau pasitaiko ir tokių, kurie bando nemokamai išgauti reklamos: „Mes čia turim klubą Vilniuje, galim pasirašyti sutartį, tavo fanų puslapis būtų kaip mūsų sklaidos kanalas, o tu gautum procentus nuo įvykusių renginių pelno„. Skamba viliojančiai, kodėl gi ne. Keletas skambučių lyg ir derinam laiką, vietą susitikimui ir detalesniam aptarimui. Prasideda atidėliojimai motyvuojant, kad nėra laiko. Gerai, aš niekur neskubu. Tuomet pasipila prašymai pareklamuoti vieną ar kitą renginį nemokamai: „Gal kitą savaitę galėsim susitikti, dar sutartis neparengta, bet jau dabar labai reikia reklamos, didelis renginys, nuo kurio be sutarties gautum procentus„. Nesu toks kvailas, atsisakau karta, du. Kažkodėl kalbų apie susitikimą, sutartį ir tolimesnį bendradarbiavimą nesigirdi. Galiausiai pradeda ignoruoti. Tikriausiai taip priimta ieškoti „partnerių”.

Antroji situacija: Kartais ilgalaikiams klientams galima pritaikyti didesnes nuolaidas, atlaidžiau žiūrėti, jei šiek tiek vėluoja su apmokėjimais, nes pasitiki ir žinai, kad galiausiai tikrai sumokės. Tačiau, kai pasitikėjimo nepakanka, prasideda pažadai apie nebūtus dalykus: „Mes juk jau senai kartu dirbam, parūpinsiu tau ateityje nuolatinį darbą, atvažiuok į Vilnių…„. Kuo toliau, tuo ilgesni atsiskaitymo laikotarpiai, kol galiausiai tenka pačiam prašyti, kad sumokėtų ir jaustis lyg tų pinigų nebūčiau užsidirbęs: „Juk visada sumoku, kada tau nesumokėjau, matai, kad dabar negaliu, atvažiuok į Vilnių, į rankas paduosiu, nereikės mokesčių mokėti„. Galiausiai  atsisakai dirbti, kol negauni apmokėjimo už jau senai suteiktas paslaugas. Kai pareikalaujama ateityje mokėti į priekį ar bent jau avansą, prasideda kaltinimai: „Kaip tu manimi nepasitiki, juk taip senai dirbam, visada sumoku, ieškosiu kito, jei keli man sąlygas„. Kai sveikas protas nugali, keliai išsiskiria. Kartais tenka atsisakyti tokių klientų, iš kurių turi prašyti pinigų, lyg paskolos.

Taigi, moralas būtų toks: aklai nepasitikėkite tuščiais pažadais ir nepervertinkite klientų.

Kaip kurti web projektus?

Dažnai norėdami sukurti savo interneto projektą pristingame įvairių žinių, patirties, motyvacijos tęsti pradėtus darbus. Nemokame programuoti, kurti dizaino, koduoti ir t.t., todėl kartais nuleidžiame rankas. Tačiau didžiausiai problema tikrai ne čia. Jei nemokate, nenorite programuoti ar tiesiog nepasitikite savo jėgomis, galite naudoti TVS (turinio valdymo sistemas). Jei nemokate piešti, koduoti dizainų, pasinaudokite jau sukurtais nemokamais dizainais pritaikytais jūsų pasirinktai TVS. Didžiausią klaida – kurti interneto projektą neturint unikalios idėjos bei supratimo kaip teisingai jie turėtų būti kuriami (nežinant pačių pagrindų, kūrimo principo). To pasekoje internete gimsta dar vienas projektas „apie viską” ar „warez + php-fusion ar dle” junginys.

Nesenai perskaičiau kolegos Povilo naują internetinę knygą „Kaip kurti web projektus” (stebuklai, Tomas skaito knygas). Čia pateikiama net 50 įvairių patarimų, kurie padės susivokti kaip teisingai sukurti savo interneto projektą. Nors su kai kuriomis Povilo mintimis nesutinku, tačiau būtų kvaila už juokingą sumą nepasinaudoti patarimais žmogaus, turinčio 10 metų patirtį interneto projektų kūrime.

Norėdamas, kad labiau suprastumėte kokiai auditorijai skirta ši knyga, pateikiu jos įžangą:

Labas, bičiuli. Tikiuosi, nepyksi, kad kreipsiuos į tave “tu”? Norėčiau iš karto nustatyti neformalius santykius, nes šioje knygoje duosiu tau nemažai draugiškų patarimų. Būtent patarimų – čia nebus taisyklės, kurių šventai privalai laikytis, nes taip jau yra tame verslo pasaulyje – skaityti ir domėtis tendencijomis verta, bet savo galvą ant pečių irgi reikia išnaudoti. Iš esmės, toks ir yra knygos tikslas – priversti tave pamąstyti apie tam tikrus klausimus, susijusius su tavo būsimo web-projekto kūrimu arba esamo tinklalapio tolimesne raida.
Iš karto pasakysiu, kad knyga skirta ne programuotojams ir ne dizaineriams. Čia nerasi nei programinio kodo, nei nuorodų į dizaino šablonus, nei programavimo kalbų aprašų.
Knyga yra tiems, kurie nori kurti savo projektą internete – ar tai būtų web-verslas, ar tiesiog bendruomenės svetainė, ar savo sumanytas laisvalaikio portalas. Nesvarbu, ar nori uždirbti, ar tik “pasižaisti” – juk vis tiek tikslas yra surinkti kuo didesnę lankytojų auditoriją? Kitaip, manau, net neskaitytum šios knygos.
Tad galėsi perskaityti mano 50 patarimų (po vieną A4 formato lapą kiekvienam iš jų), kuriuos galiu duoti iš savo praktikos – visgi web-kūrimo pasaulyje esu jau dešimt metų – o jeigu skaičiuotume dar mokykloje sukurtą pirmąją referatų parsisiuntimo svetainę, tai ir dar daugiau. Per tą laiką mačiau nemažai sėkmingų web-projektų, bet dauguma taip ir „neiššovė“ – būtent apie jų klaidas papasakosiu šioje knygoje ir pateiksiu savo nuomonę, ko neverta daryti ir kur geriausia kreipti dėmesį, kuriant tinklalapį.
Knyga suskirstyta į tris skyrius. Pirmas skirtas idėjos išgryninimui, dar nepradėjus realaus kūrimo proceso. Antroje dalyje jau nersime į kūrimo džiungles – bet ne iš programavimo pusės, o būtent projekto vadovo ar idėjos autoriaus akimis. Ir trečias skyrius skirtas jau sukurto tinklalapio atėjimui į rinką – reklamavimui, informacijos paskleidimui ir kitokioms gudrybėms. Nes juk vien paleisti tinklalapį neužtenką – reikia sugebėti ir pritraukti lankytojus.

Žinau, kad tikriausiai dar yra keletas iš mobiliojo interneto užklystančių skaitytojų, todėl būtent jiems rekomenduoju šią knygą, kuri kol kas kainuoja tik 5 Lt. Juokinga suma, tačiau pagal kainos ir kokybės santykį, tai tikrai puikus pirkinys net ir vaikams, kuriems 5 Lt yra dideli pinigai. Nusipirkit, sąžiningai perskaitykit ir galbūt jūsų suvokimas apie interneto projektų kūrimą radikaliai pasikeis. Galbūt nebekursite šlamšto ir suprasite, kad mobiliajame internete turtų nesusikrausit.

Šią, kaip ir kitas Povilo knygas galite nusipirkti skaitykit.lt/knygos

Pavasariniai vėjai atnešė permainas

Lauke beveik nutirpo visas sniegas, todėl ir mano tinklaraščiui laikas pabusti iš žiemos miego, atsinaujinti. Ilgai rašiau beveik visomis įmanomomis temomis. Pradedant asmeniniais pasipiktinimais ir baigiant rimtomis apžvalgomis ar net pamokomis. To pasekoje neturiu tikslinės auditorijos, o visų lankytojų poreikių patenkinti negaliu (ar tiesiog nenoriu). Šiuo metu tinklaraštis ne visai atitinka sąvoką „asmeninis blogas”, kurią esu pagarbiai prirašęs prie savo baltosios skrybėlės. Busimas turinys bus išgrynintas ir čia pasirodys tik minėtąją savoką atitinkantys straipsniai.

Apžvalgos, pamokos, patarimai

Peržvelgus pastarųjų mėnesių straipsnių statistika aiškiai pastebima, kad siaurai auditorijai skirti straipsniai dažniausiai nesulaukia didesnio dėmesio komentarų atžvilgiu. Žinoma, dėka šių straipsnių sulaukiu gana nemažai lankytojų iš google paieškos sistemos. Tačiau pliki skaičiukai niekada neatstos vertinimų, kritikos, ką gali suteikti tik komentarai. Todėl visos pamokos, patarimai ir kiti rimtesni straipsniai nuo šio pasirodys tik fwd.lt portale, mano skiltyje fwd.lt/author/insaider. Jei dar nesekate šio portalo, dabar yra svari priežastis, nes visas facebook bei seo pamokos, patarimus rašysiu tik minėtajame portale. Žinoma, viskas, kas tiesiogiai susiję su manimi, bus aprašoma čia: mano nauji pirkiniai, SEO sprendimai ir pan.

Rinkinys savaitgaliui ir kiti niekučiai

Kaip tikriausiai visi pastebėjote, jau gana senai nepasirodo naujas rinkinys savaitgaliui. Kodėl? Neturiu pakankamai gero turinio, o bet ko tikrai nesinori skelbti. Taip pat trūksta motyvacijos reguliariai ieškoti kažko įdomaus. Nors šie rinkiniai visada sulaukia gana didelio dėmesio, bet tai tikrai neatspindi asmeninio blogo savokos. Juk tai pramogos ir populiarumo vaikymasis, kas visiškai prieštarauja likusiam tinklaraščio turiniui. Visas geek’iškas ir kitokio plauko pramogas netolimoje ateityje rasite naujame projekte begalvos.lt, kuris šiuo metu visiškai tuščias ir net nenumanau kada prie jo prisėsiu…

Kas lieka?

Pramogų nebus, rimtų straipsnių taip pat nebus. Tai kas lieka? Nieko? Ne! Lieka tai, kas svarbiausia – Aš (o taip, pasiekiau egoizmo viršūnę). Asmeniniai pastebėjimai, pasipiktinimai, mintys… Nauji projektai, pasiekimai veikloje, naujų pirkinių apžvalgos ir visa kita kas tiesiogiai susiję su manimi, mano veikla. Nuobodu? Tuomet prašom pasirinkti aukščiau išvardintus projektus.

Niekas nesikeičia

Iš esmės niekas nesikeičia, tiesiog mano rašomų straipsnių temos bus išskaidytos į atskirus projektus. Taip susegmentuosiu šiuo metu turimą auditoriją ir tikiu, kad taip bus geriau visiems. Tie, kas čia lankosi tik dėl facebook, SEO ar kitų IT gėrybių nuo šiol viską ras fwd portalo mano skiltyje. Tie, kas čia užsukdavo tik dėl pramogų, ateityje tokio pobūdžio turinį ras begalvos.lt ir nereikės Google Reader programoje nuobodžius straipsnius pažymėti kaip perskaitytus. Kiekvienas neklaidžiodamas po jiems neaktualius straipsnius ras tai, dėl ko čia lankosi / lankėsi / lankysis.

P.S. šiandien turėjau paskelbti straipsnį apie visų projektų perkėlimą į hostex ir „grįžimą į Lietuvą”, tačiau parašytą straipsnį sugebėjau palikti sename hostinge. Iš naujo rašyti to paties tikrai neturiu įkvėpimo, todėl trumpai paminėsiu tik faktus be jokios beletristikos. Parašius asmenišką laiką hostex gavau tik 20% nuolaidą, kurią ir taip gauna visi uždarbio forumo nariai (kodas: UZDARBIS20), todėl pasiskelbęs per visus soc. tinklus, kad ieškau hostex nuolaidų už 2$ nusipirkau man nepriklausantį hostex pasiūlymą įsigyti Ekonominį plius planą metams tik už 19 Lt. Įdomi hostex politika. Kai asmeniškai prašoma nuolaidos, suteikiama visam plačiajam internetui taikoma nuolaida, o tuo tarpu siuntinėja pasiūlymus įsigyti būtent mano prašomą planą už juokingą kainą. Galbūt mano projektai hostex akimis neatrodo rimtai, nes nereikalauja didelių resursų.

Tarptautinė rašytojų diena

Švenčių (progų), kurios liečia ir mane, yra pakankamai daug, tačiau esu per daug tingus, kad visas jas paminėčiau. Jau antrus metus iš eilės pražiopsau tarptautinę blogerių dieną, todėl šįkart pavyko operatyviai ir garsiai pranešti, kad šiandien, Kovo 3 d. – Tarptautinė rašytojų diena (būčiau ir šįkart pražiopsojęs jei Dainius nebūtų paskelbęs įrašo fb rašytojų grupėje).

Dabar tikriausiai kilo klausimas: na ir? Kam tai rupi? Rupi man ir turėtų rūpėti visiems, kas rašo (juk papildoma šventė dar niekam nepakenkė), todėl pasinaudodamas šia proga norėčiau visus blogerius, SEO tekstų rašytojus ir gal net žurnalistus pasveikinti su tarptautine rašytojų diena. Banalu? O taip, net labai, bet nežadu deklamuoti eilių ar rašyti ilgo rašinio…

Daugiau tuščiažodžiauti taip pat nežadu, bet tikiuosi šis skystas, trumpas ir beveik beprasmis straipsnis nebus man paskatinimas pradėti trumpų straipsnių ciklą, kuris tikriausiai visus jau buvo gerokai užknisęs… O taip, kuo toliau tuo labiau rašau šnekamaja kalba ir dar labiau kritau jūsų akyse, bet kam rupi?

P.S. nekreipkite dėmesio į kodo klaidas pagrindiniame puslapyje, nes tai Plesk konfiguracijos klaida, kurios be hostex pagalbos negaliu ištaisyti, nes naudoju shared hostingą ir neturiu priėjimo prie conf aplankalo. Iki pirmadienio problema turėtų dingti, nes savaitgalį hostex tikriausiai nedirba. Beje, apie persikėlimą į kitą hostingą jau yra paruoštas straipsnis pirmadieniui (nors tai bus įdomu tik visiškiems geek’ams).