Kas jus labiausiai motyvuoja rašyti straipsnius?

Rašant bet kokį straipsnį savo bloge visada daugiau ar mažiau norima sulaukti atgalinio ryšio. Juk rašome ne sau, o kitiems ir tikriausiai norime būti pastebėti. Kaip būtų galima pamatuoti tą pastebimumą? Lankomumu, o gal komentarų skaičiumi? Kas labiausiai motyvuoja busimus straipsnius?

Pasikliauti vien lankomumo rodikliais būtų gana neobjektyvu, nes jis neatspindi realios padėties. Jei straipsnio antraštė, iliustracija ir keletas įžanginių sakinių gana patrauklūs lankytojas užsuks perskaityti. Jei visas toliau einantis turinys nėra įdomus, lankytojas pradėjęs skaityti tiesiog numos ranka ir išeis. Jis bus užskaitytas kaip unikalus lankytojas ir pagal lankomumo statistiką bus galima spręsti, kad straipsnis populiarus, nors taip toli gražu nėra.

Vien komentarų skaičiumi taip pat neverta aklai pasitikėti, nes ne visi perskaitę straipsnį noriai komentuoja. Galbūt tiesiog neturi ką pasakyti straipsnyje gvildenama tema ir nenori tuščiažodžiauti. Galbūt neturi nuotaikos ar pakankamai laiko reikšti savo mintis. Jei straipsnis nėra komentuojamas, tai dar nėra „mirties nuosprendis”, tačiau jei lankomumas perkopęs nors 100 unikalių lankytojų per parą ar yra bent 50 aktyvių prenumeratorių ir straipsnis nesulaukia nei vieno komentaro, manau tai rimtas ženklas, kad straipsnis tikrai nėra įdomus arba aktualus tik pačiam autoriui.

Dar vienas kriterijus, kurio nepaminėjau, nes manau į jo rodiklius nelabai kas kreipia dėmesį, tai straipsnio plitimas socialiniuose tinkluose. Kiek jis sulaukė +1 Google+ tinkle, kiek Patinka Facebook tinkle, kiek kartų pasidalinta twitteryje ir pan. Tai tikriausiai pats neobjektyviausias rodiklis, nes ne visi nori savo profilyje reklamuoti kito parašyta straipsnį.

Komentarai man atrodo daug patikimesnis rodiklis nei lankomumas. Lankomumą, bent jau aš, galiu sugeneruoti greitai. Tiesiog pakanka parašyti skandalingesnį straipsnį apie facebook ar pan. Komentarų sulaukti yra daug sunkiau, o ypač vasarą. Dažniausiai komentuoja kiti blogeriai, kurių komentarai beveik visada būna vertingesni tūrinio prasme nei paprastų lankytojų, nes tiesiog turi daugiau ką pasakyti. Būtent jie mane ir motyvuoja rašyti naujus straipsnius. Jei paskutiniai straipsniai nesulaukia daug komentarų dažniausiai išblėsta noras rašyti. Atrodo jei nėra komentarų, niekam neįdomu ką rašau, nors lankomumas šioks toks vis dar yra. Sulaukus daug komentarų vėl norisi rašyti ir naujų straipsnių temos gimsta savaime. Galbūt kvaila manyti, kad nekomentuojamas straipsnis yra ir neskaitomas, bet nesulaukęs komentarų kažkodėl jaučiuosi neįvertintas. Visos į galvą šovusios naujų straipsnių temos dingsta, atsiranda prasmingesnės veiklos…

Kas jus motyvuoja rašyti naujus straipsnius? Komentarai, lankomumas, o gal tiesiog noras pasidalinti mintimis? Pagal kokius rodiklius sprendžiate savo straipsnių populiarumą?

Poilsis nuo atostogų

Kad ir kaip tai paradoksaliai skambėtų, bet tai tiesa. Kartais reikia pailsėti net ir nuo pačių atostogų. Birželio 1d. planavau nuo liepos vidurio apie savaitę laiko pabūti prie jūros, o vėliau vėl pratęsti atostogas. Planai šiek tiek pasikeitė, nes prie jūros išbuvau šiek tiek trumpiau. Taigi turiu apie dvi savaites pailsėti nuo atostogų prie jūros ir susiruošti atostogoms Anglijoje. Poilsis pajūryje buvo kaip pratybos prieš ilgąsias atostogas Anglijoje.

Dabar pasidalinsiu įspūdžiais ir nuotraukomis iš pajūrio. Kaip jau buvau minėjęs prie jūros įsikūriau Kunigiškiuose. Tai mažas kaimelis tarp Palangos ir Šventosios. Dėka pažinčių turėjau progą nemokamai pagyventi beveik ant jūros kranto. Nuo durų slenksčio iki jūros apsemiamo kranto tik apie 60 metrų atstumas. Arčiau gyventi tikriausiai neįmanoma. Nebent miegoti pakrantėje esančiame bare ar pasistatyti palapinę pliaže.

Žinoma, pats namelis nėra įspūdingas ir apgyvendinimo sąlygos galėjo būti geresnės, bet kaip sakoma: dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, todėl tikriausiai negražu būtų iš mano pusės skustis, kai už nieką mokėti nereikėjo. Žiūrint optimistiškai viskas atrodo gana puikiai. Nemokamas wi-fi, nors mobilusis telefonas dažniausiai negaudydavo nei interneto nei paprasto ryšio. Bet kam gali reikėti atostogų metu interneto? Darboholikui arba facebook lyga sergančiai blondinei, kuri kas kelias valandas jaučia priklausomybė įkelti kokia nors nuotrauką ant savo profilio sienos ir kaip išbadėjusiai laukti komentarų.

Grįžtant prie optimistiško požiūrio galima paminėti, kad pro namelio langą matosi jūra, o užmiegant girdi jūros ošimą (jei negroja trance muzika)… Saulė, smėlis, grynas oras jūra, bangos… ko dar galima norėti? Dauguma, tikriausiai, pavadintu tai romantika. Aišku aš nesu romantikas, todėl man labiau patinka žodis – egzotika.

Pačiuose Kunigiškiuose beveik nėra ką veikti, todėl beveik visas dienas praleidau Palangoje arba Šventojoje. Žinoma, vakarais tenka grįžti ir klausytis trance muzikos arba „dredų” gyvo garso koncerto, kurie man nelabai patinka, nes apskritai klausau tik electro hause arba blogiausiu atveju lietuviško popso. Tačiau kai Tuborg bare ant jūros kranto alus už savikainą (kai kitiems tenka mokėti po 7lt už 0,5l) galima pasiklausyti ir būgnų mušimo. Žinoma, alus galėjo būti ir už dyką, bet viskam yra ribos…

Kalbant apie jūrą, pastebėjau gana keistą reiškinį. Palangoje bei Šventojoje jūra daug šiltesnė nei ten, kur aš buvau apgyvendintas. Peršasi išvada, kad masiniuose pajūrio paplūdimiuose visą vandenį sušildo ne kas kitas kaip žmonių šlapimas arba kūno skleidžiama šiluma. Žinoma, žmogaus šilumos receptoriai yra labai nepatikimi ir tai gali būti subjektyvi nuomonė, tačiau ~0.5val skirtumas (kol nuvykau iki šventosios) taip jūros neįšildo. Keletą dienų buvo „negalima” maudytis, dėl didelio vėjo. Buvo iškelta raudona vėliava, tačiau ties mano namuku nesimatė nei gelbėtojų, nei vėliavų, todėl niekas nesutrukdė pilnavertiškai pasidžiaugti jūros teikiamais malonumais. Vėliau bangos nurimo, vanduo atšalo, oras subjuro ir atostogoms prie jūros savaime atėjo galas.

Apibendrinant galima teigti, kad atostogos buvo nors ir trumpos, bet geros ir paliko nemažai įspūdžių. Žinoma buvo nemažai nepatogumų: Šaltas dušas, turkiško tipo tualetas be tualetinio ar kitokio popieriaus… Kad susiprastų pagerinti bent jau tualetų kokybę, prieš išvažiuojant kambaryje palikau šmaikščią reklaminę dovanėlę, kurios nuotrauką matome šone.

Pamoka kaip perkelti facebook draugus į Google+

facebook reklama

Dauguma labiau besidominčių IT jau perbėgo iš Facebook į Google+. Žinoma, Google+ vis dar nėra atvira visiems, tačiau visi pilnamečiai turinys google profilį gali užsiregistruoti. Kol kas naujame socialiniame tinkle gana nyku, nes visi ar bent jau dauguma draugų vis dar facebook’e. Neseniai radau video pamoką anglų kalba kaip perkelti visus facebook draugus į google+. Šiame įraše aprašysiu minėtąją pamoką.

Kaip viskas vyksta? Tiesiog visi facebook kontaktai importuojami į yahoo paskyrą, o iš ten į Google+. Man deja to padaryti nepavyko, nes yahoo leidžia importuoti iki 1 000 kontaktų. Importavus 999 kontaktus „pakibo” yahoo. Taigi šis būdas netinka turintiems daugiau kaip 1 000 facebook draugų, o jei labai norite juos perkelti į Google+, laikas atrūšiuoti, kurie draugai tikrai svarbūs.

Pirmiausia einame į www.yahoo.com ir jei neturite paskyros ją užregistruojame. Tuomet einame į yahoo el. pašto kontaktų skyrelį ir pasirenkame importuoti kontaktus iš facebook. Patvirtiname užklausą ir palaukiame kol importuos visus kontaktus. Visus importuotus kontaktus pažymime, spaudžiame „Actions” ir eksportuojame į Yahoo CSV failą. Dabar einame į Google el. paštą (gmail) ir kontaktuose sukuriame naują grupę „Facebook” (pavadinimas nesvarbu). Sukurtoje kontaktų grupėje pasirenkame importuoti yahoo kontaktų failą. Galiausiai einame į Google+ ratus, spaudžiame „Ieškoti ir Pakvieti” ir galime visus facebook draugus pridėti į norimus ratus. Žinoma, kol jie nebus užsiregistravę Google+, jus negalėsite su jais bendrauti, bet pats laikas juos paraginti taip pat pasitraukti iš facebook.

Beje, yra labai puikus ir demonstratyvus būdas visiems draugams pranešti, kad pasitraukiate iš facebook. Tiesiog vietoje savo facebook profilio pagrindinės nuotraukos įsikeliame šone esantį paveikslėlį ir visi bent kiek tavimi besidomintys draugai jį tikriausiai pastebės.

Kol visi draugai neperbėgo į facebook, kad nebūtu taip nyku galime padaryti Google+ hibridą. Šiandien Google+ sraute pastebėjau keletą naudingų nuorodų ir jomis pasidalinsiu. Pirmojoje nuorodoje galima į Explorer, Firefox ar Chrome naršyklę įrašyti papildinį dėka kurio į Google+ galime integruoti facebook naujienų srautą. Antrojoje nuorodoje galima į tas pačias naršykles įrašyti kita papildinį, kuris leis integruoti Twitter čiulbesius.

Pabaigai pateikiu nuorodą į video pamoką anglų kalba, nes dėl autorių apribojimo negaliu šio video tiesiogiai talpinti savo bloge.

WordPress įskiepiai tau

Pagaliau po beveik pusmečio prisiruošiau aprašyti įskiepius, kuriuos naudoju šiame bloge. Jų yra tikrai nemažai ir galbūt kai kurie pravers jums. Žemiau pateiksiu naudojamų įskiepių sąrašą su nuorodomis bei trumpais aprašymais.

  • Akismet – tikriausiai visų blogerių naudojamas standartinis wordpres įskiepis skirtas apsaugoti savo web projektą nuo spamo.
  • Dean’s Permalinks Migration – teko įsirašyti šį įskiepį po nuorodų struktūros pakeitimo, kad išvengčiau neegzistuojančių nuorodų.
  • FeedBurner FeedSmith – įskiepis būtinas norit pradėti naudotis Google FeedBurner.
  • IntenseDebate – jau ankščiau aprašyta komentarų sistema.
  • No IE Welcome – mano dizainas jau buvo pritaikytas ir senesnėms windows explorer naršyklėms, tačiau 6, 5 ir t.t versijose dizainas vistiek šiek tiek iškraipomas, todėl naudoju šį įskiepį, kad paraginčiau skaitytojus atnaujinti arba pakeisti naršyklę.
  • PRO Player – tiesiog gražus media leistuvas
  • Related Posts – straipsnio pabaigoje rodo panašių straipsnių nuorodas.
  • SexyBookmarks – puikus įskiepis skirtas skaitytojams pasidalinti straipsniu su draugais per įvairius socialinius tinklus, el paštą ir pan.
  • SyntaxHighlighter Plus – nuspalvina kodą įterpiamą į straipsnį.
  • WordPress.com Popular Posts – įskiepis skirtas sekti populiariausią turinį.
  • Puslapių numeravimas – manau viską pasako įskiepio pavadinimas.
  • WordPress.com Stats – lankomumo statistika ir ne tik.
  • WP-Polls – tikriausiai populiariausias wp apklausų (balsavimų) įskiepis.
  • WP FB Like – facebook „Patinka” arba „Rekomenduoti” mygtukas.
  • WPtouch – pritaiko blogą skaitymui išmaniuosiuose telefonuose.
  • WP YouTube Player, – įskiepis skirtas lengviau įkelti į blogą youtube video leistuvą.
Nepaminėjau dar 4 įskiepių, nes nenorėjau dar kartą aprašinėti tų pačių įskiepių, apie kuriuos jau anksčiau buvo sukurtas atskiras straipsnis ” Nemokami SEO įskiepiai tavo tinklaraščiui„.

Google+ N-18 vieša paslaptis

Jau birželio pabaigoje nedidelis laimingųjų ratas galėjo išbandyti Google+ socialinį tinklą. Lietuviškuose bloguose jau pasirodė keletas šio tinklo apžvalgų. Tik šiandien perskaitęs minėtuosius straipsnius prisiruošiau ir aš išbandyti naująjį socialinį tinklą. Tačiau nuliūdau sužinojęs, kad pakvietimų siuntimas jau uždraustas. Smalsumo vedinąs vistiek užsukau į plus.google.com ir nudžiugau pamatęs užrašą, kad ir aš galiu išbandyti Google+. Taip yra tikriausiai todėl, kad jau anksčiau buvau susikūręs google profilį. Kitiems, kurie taip pat turi google profilį, tačiau yra nepilnamečiai deja neturi galimybės prisijungti į šį tinklą. Gmail leidžia naudotis nuo 13 metų, o nauju socialiniu tinklu tik nuo 18 metų. Šiek tiek informacijos apie tai radau google pagalbos forume. Niekur apie šį apribojimą daugiau informacijos nėra arba bent jau aš neradau. Manau tai nesulaikys norinčių užsiregistruoti. Facebook socialiniame tinkle taip yra apribojimas tik nuo 13 metų, tačiau įdomu kiek procentų jaunesnių kaip 13 metų lietuvių turėdami internetą ir žinodami apie facebook juo nesinaudoja? Toks pat likimas laukia ir google+ tinklo. Norintys užsiregistruoti tiesiog susikurs kitą google profilį nurodydami netikrą gimimo datą ar ras kitokių būdų kaip apeiti šį apribojimą.

Trumpa apžvalga

Tikriausiai jau visi pastebėjo google paieškos sistemos naująjį dizainą.  Jis, žinoma, sukurtas Google+ proga, kad visi google projektai turėtų vientisą dizainą, kuris turiu pripažinti paliko tikrai gerą įspūdį. Tik prisijungus į Google+ pirmiausia įkelia į „Sveiki atvykę” puslapį, kurio apačioje puikuojasi užrašas:

– Svarbi pastaba apie lauko bandymo etapą –
Jūs priklausote mažai grupei žmonių, kurie padeda išbandyti „Google+“. Kai bendrinsite ką nors su žmonėmis, kurie dar negali naudotis „Google+“, jie gaus tai el. paštu, tačiau negalės komentuoti ar prisijungti prie turinio kaip kiti „Google+“ naudotojai. Jie galės prisijungti prie „Google+“, nes vėliau mes pakviesime daugiau naudotojų.

Taigi aš esu vienas iš tų išrinktujų, kurie gali pasidžiaugti beta versija. Visas Google+ karkasas labai panašus į Facebook. Labiausiai nudžiugino „ratų” sistema, kai norimą naujieną, nuotrauką ar kt. gali pasidalinti tik tarp norimo rato. Tai labai patogu, nes vakarėlio nuotraukos, kuriose esi neblaivus ar kita informacija nebus paviešinta visiems draugams. Žinoma, norint pasidalinti naujiena su visais ratais, tai tampa gana nepatogu. Daugiau nieko įspūdingo nepastebėjau ar dar neišbandžiau. Kol kas nėra noro naršyti šiame socialiniame tinkle, nes tiesiog beveik nėra pažįstamų ir pakvietimų sistema išjungta. Tad negaliu savo turimų gmail ar kitų kontaktų pakviesti prisijungti į Google+.